Anglické pletýnky
500g hladké mouky
2 vajíčka
1,5 dl oleje
1 KL soli
2,5 dl vlažného mléka
kostka droždí
1 KL cukru
anglická slanina - rozkrojená podél
uzený sýr
vejce na potření
Z mléka, droždí, cukru a trochy mouky necháme vzejít kvásek. Přimícháme zbytek mouky, vejce, olej a sůl. Necháme dobře nakynout. Z těsta odkrajujeme malé kousky, ze kterých něláme válečky podle toho jak chceme mít pletýnky veliké a dlouhé. Tři válečky spojíme na jednom konci, každý poklademe proužkem slaniny a zapleteme pletýnku tak aby byla anglická nahoře. Na plechu vyloženém papírem na pečení necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a pečeme cca 20 minut při 180 stupních. Dvě minuty před dopečením je poklademe sýrem a ještě tak tři minutky zapékáme.