Tenké bramborové placky
vařené brambory
hl. mouka
špetka soli
rozpuštěné sádlo nebo máslo (sádlo je lepší)
Brambory necháme zcela vychladnout a nastrouháme na vál na jemno. Přidáme špetku soli a postupně mouku. Pozor na hl. mouku, jak je jí tam moc tak placky tvrdnou. Povypracování těsta si z kuličky velikosti vetšího golfového míčku vyvalujeme tenké placky, které dáváme opékat nasucho na plotýnku sporáku - kdo má plyn tak opéká na litinovém plátu. První placku kterou uděláme potřeme po přenesení ná talíř po obou stranách rozpuštěným sádlem a na to vršíme další placky, ty už potíráme jen shora. Sádlem šetřit nemusíme ať jsou placky vláčné.
Plníme mákem smíchaným s cukrem podle chutí a nebo jen cukrem a zamotáme to ruličky.