Bramborový guláš
I. - jednoduchý (II. - složitější ten je níže)
cibile
tuk
klobáska
brambory
mledá sladká paprika
sůl
mouka + mléko (smetana)
Cibuli zpěníme na tuku. Přidáme kostky klobásky a opečeme. Brambory nakrájené na kostky přidáme do hrnce a zalijeme vodou. Zaprášíme paprikou a osolíme. Vaříme do změknutí a pak zahustíme. Dochutíme pepřem případně solí.
II. složitější
2PL oleje
1 velká cibule, najemno
2PL sladké papriky
1KL pálivé papriky
1/2 KL kmínu
2 stroužky česneku, nadrobno
500g brambor
sůl
1PL hladké mouky
200g uzeniny na kostky
pepř, majoránka
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme obě papriky a kmín, česnek a lehce osmahneme. Pak zalijeme 1 - 1 a pl litrem vody a přidáme brambory, osolíme a vaříme skoro do měkka. Přidáme mouku rozmíchanou s trochou vody a vaříme 20 minut. Pak přidáme uzeninu, dochutíme pepřem, majoránkou a ještě chvilku povaříme.